Hasta ve Refakatçi Bilgilendirme Formu
23 Ağustos 2023

KİMLER REFAKATÇİ OLMAMALIDIR?

• 18 yaş altı çocuklar,
  • Ateş, öksürük, balgam çıkarma gibi şikâyeti olanlar,
  • Enfeksiyona hastalığı veya enfeksiyona yatkınlığı olanlar,
  • Bakıma ihtiyacı olan kişiler
  • Herhangi bir kronik hastalığı olanlar refakatçi olmaması gerekir.

REFAKATÇİ POLİTİKASI ve KURALLARI

• Refakatçi için refakat kartı/kimliği verilir.
  • Refakatçilerin refakat kartlarını görünür halde takılı olarak bulundurmaları zorunludur.
  • Hastane dışına çıkacak olan refakatçiler kartlarını görevli personele bırakarak çıkacaklar.
  • Hasta yanında refakatçi kalma kararı doktoru tarafından verilir.
  • Hastalar, sağlık kurumlarında hizmetlerin aksamaması için belirlenen kurallara uymalıdırlar
  • Yemek tepsileri yerlerde ve kapı önlerinde bırakılmamalı, ilgili personele teslim edilmelidir.
  • Elektrik düğmeleri ve musluklar açık bırakılmamalıdır.
  • Oda içine ve pencere önlerine çamaşır asılmamalıdır.
  • Hastane dahilinde tütün ve alkollü madde kullanılmamalıdır
  • Etajer üstü ve içi temiz olmalı, gereksiz hiçbir eşya bulundurulmamalıdır.
  • Kırmızı poşetli tıbbi atık kutularına kesinlikle çöp atılmamalıdır.
  • Hasta odaları temiz tutulmalı, odalar havalandırılmalıdır.
  • Tuvaletler temiz tutulmalı, yerlere çöp atılmamalıdır
  • Yatakların düzenli ve temiz kalmasına dikkat edilmelidir.
  • Refakatçi değişimlerinden servis hemşiresinin haberi olmalıdır.
  • Refakatçi sayısı bir kişi ile sınırlıdır.
  • Refakatçi, hekim direktifine uygun olarak hastasına bakmalı ve kurum disiplinine uymalıdırlar.
  • Hastaneye su, kolonya ve kişisel bakım malzemeleri hariç yiyecek ve içecek getirilmesi yasaktır.
  • Hastane içinde yüksek sesle konuşmamalı, çalışanları ve diğer hastaları rahatsız etmemelidir.
  • Hasta ve hasta yakınları sağlık çalışanlarına karşı saygı ve nezaket kurallarına uymalıdır.
  • Hastalar sağlık durumları konusunda bilgi almak istediklerinde bunu hekimlerine bildirmelidirler.
  • Hasta ve refakatçileri kullanımlarına sunulan eşya ve cihazlara zarar vermemelidirler.
  • Hastalar teşhis ve tedavi sürecinde, hekim ve diğer sağlık çalışanlarıyla işbirliği yapmalıdırlar
  • Hastaların hekim ve sağlık kurumunun izni olmaksızın, kendileriyle ilgili dosyaları ve diğer dokümanları kurum dışına çıkarmaları yasaktır.
  • Tıbbi bakım /tedavi, temizlik ve vizite sırasında hasta odaları boşaltılmalıdır.
  • Hastane temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.
  • “GİRİLMEZ” ibaresi olan hasta odalarına girilmemelidir.
  • TELEFON: Her hasta odasında mevcut olan telefonların üstünde o telefona ait dahili numara yazmaktadır. Bodrum Katta bulunan ibadethane ile isteyen herkesin ibadetlerini gerçekleştirme hizmeti sağlanmaktadır.
  • Hemşirelik hizmetleriyle ilgili danışmanız gereken herhangi bir konuda, bulunduğunuz servisin sorumlu hemşiresiyle iletişim kurabilirsiniz. Hemşire çağrı sistemi ile ihtiyacınız olan her durumda hemşirelerimiz yanında olacaktır. Yatak başucu ve tuvaletlerde bulunan ‘‘hemşire çağrı zili’’ (yeşil noktaya basınız) hemşirelerin en kısa sürede size ulaşmasını sağlayacaktır.
  • Sürekli kalan refakatçilerin iaşesi, genel esaslar dâhilinde kurumumuzca karşılanır.
  • Ücretli hastaların refakatçilerinden Bakanlık fiyat tarifesine göre ücret alınır.
  • Refakatçiler ilgili birimin doktorlarının direktifleri içerisinde hastalara bakmakla ve kurumumuz disiplinine uymakla yükümlüdür.
  • Bayan hasta odalarında erkek refakatçi kalamaz.
  • Refakatçilere hizmet edilmez.
  • Hizmetlerimizle ilgili görüş, öneri, teşekkür ve şikâyetler hastanenin Hasta Hakları Birimine yapılabilmektedir.

ÖZELLİKLİ HASTA GRUPLARININ BULUNDUĞU BÖLÜMLERDE REFAKATÇİ KURALLARI

• Özellikli hasta gruplarının (terminal dönem, geriatri, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, istismara uğramış hastalar) refakatçileri hasta başında hasta özelliğine uygun kişisel koruyucu ekipman (maske, bone, galoş vb.) kullanmalıdır.
  • Özellikli hasta gruplarının yanında refakatçi olarak kalacak kişiler; enfeksiyon hastalığı, ağır kronik hastalığı olan ve enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler olmamalıdır.
  • Özellikli hasta gruplarının refakatçileri hastanın güven duyduğu, alışık olduğu kişiler olmalıdır.
  • İzolasyon odasında tedavisi devam eden hastaların refakatçi ve yakınlarının hastanenin belirlediği gerekli izolasyon önlemlerine uyumlu olarak refakatlerine devam etmeleri gerekmektedir.
  • Engelli hastalarımız için refakatçi desteği dışında hastane personel desteği de verilmelidir.