Kalite Yönetimi
19 Eylül 2023

KALİTE YÖNETİM BİRİMİ

Kalite Yönetim Direktörü Nur ÜRÜN ÇETİN
Kalite Birim Sorumlusu Sümeyra BALTACIOĞLU

KALİTE YÖNETİM BİRİMİ ÇALIŞMALARI

- SKS çerçevesinde yürütülen çalışmaların koordinasyonunu sağlamak.
- Kurumsal amaç ve hedeflere yönelik çalışmaları takip etmek.
- Öz değerlendirmeleri yönetmek.
- İstenmeyen olay bildirim sistemini yönetmek.
- Risk yönetimine ilişkin süreçleri yönetmek.
- Düzeltici Önleyici Faaliyet sürecini yönetmek.
- Hasta ve çalışan memnuniyetinin ölçülmesine yönelik çalışmaları (anket uygulamaları, anket sonuçlarının değerlendirilmesi, anket sonuçlarına yönelik iyileştirme çalışmaları, hasta çalışan geri bildirimlerinin alınması gibi.) yönetmek.
- SKS çerçevesinde dokümanların yönetimini sağlamak.
- Kalite göstergelerine yönelik süreçleri yönetmek.
- SKS çerçevesinde belirlenen komitelere üye olarak katılmak.
- Hastanenin misyon, vizyon ve hedeflerine uygun çalışmak.

KOMİTELER

Hastanemiz yönetimince; Hasta Güvenliği, Çalışan Güvenliği, Tesis Güvenliği, İlaç Güvenliği, Transfüzyon ve Enfeksiyon Kontrol Komiteleri kurulmuş olup; Komiteler, hastanemizin büyüklüğü ve hizmetlerin çeşitliliği dikkate alınarak, yürütülen çalışmaların etkililiğini, sürekliliğini ve sistematikliğini sağlayacak şekilde tanımlanmıştır.

HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
Komite Görev alanları; Hastaların doğru kimliklendirilmesi, çalışanlar arasında etkili iletişim ortamının sağlanması, ilaç güvenliğinin sağlanması, transfüzyon güvenliğinin sağlanması düşmelerden kaynaklanan risklerin azaltılması, güvenli cerrahi uygulamalarının sağlanması, tıbbi cihaz güvenliğinin sağlanması, hasta mahremiyetinin sağlanması, hastaların güvenli transferi, hasta bilgileri ve kayıtlarının sağlık çalışanları arasında güvenli bir şekilde devredilmesi, bilgi güvenliğinin sağlanması, enfeksiyonların önlenmesi ve laboratuvarda hasta güvenliğinin sağlanmasını kapsamaktadır.

Komitemiz, Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğünden ilgili yöneticiler, Kalite Yönetim Direktörü katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır. Komite üyeleri tarafından, alanlara ilişkin sorunlar ve sorunlara yönelik iyileştirme çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.


ÇALIŞAN  SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOMİTESİ

Hastanemiz çalışanlarının  yüksek motivasyonda güvenli ortamlarda  hizmet sunumu ve güvenli bir ortam sağlanması, hizmet sunumunda kalitenin artırılması, çalışanlarımız için muhtemel risklerin belirlenmesi ve bu risklerin giderilmesi için uygun yöntem ve tekniklerin belirlenmesi ve hizmet içi eğitimler ile güvenli çalışma ortamının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla hastanemizde “Çalışan Hakları Ve Güvenliği Birimi” kurulmuştur.
Komitemiz, Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğünden ilgili yöneticiler, Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Birim Sorumlusu,Kalite Yönetim Direktörü katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır. Komite üyeleri tarafından, alanlara ilişkin sorunlar ve sorunlara yönelik iyileştirme çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.

Çalışan Hakları Ve Güvenliği Birimi Olarak;

1- Çalışan personelin sözlü veya yazılı şikayet, dilek ve önerilerini kabul etmek

2- Başvuruları raporlandırmak

3- Gerekli düzenleyici ve önleyici faaliyetlerin başlamasını sağlamak  ve başvuru yapanlara geri bildirimde bulunmak

4- Beyaz kod bildirimlerini takip etmek

5- Çalışan hakları ve güvenliğine yönelik gelişmeleri ve çalışmaları takip etmek

7- Aylık olarak başhekimliğe rapor sunmak

8- Şiddet gören sağlık çalışanına talep halinde psiko-sosyal destek vermek,

 Görevlerimiz arasında yer almaktadır.

Şi̇ddete Maruz Kalan Sağlık Çalışanının İzleyeceği Yol

1- Fiili veya sözel şiddete maruz kalan sağlık çalışanı telefon aracılığı ile 1111 tuşlayarak “beyaz kod” ihbarı yapmak sureti ile süreci başlatmalıdır.

2- Herhangi bir şiddet olayı mesai saatleri içerisinde gerçekleşti ise, Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimine ve/veya Beyaz kod uygulamasından sorumlu başhekim yardımcısına, mesai saatleri dışında ise nöbetçi klinik şefine bilgi verebilir. Eş zamanlı olarak durum, sağlık çalışanının şikayetinin olup olmadığına bakılmaksızın, adli mercilere ve kurumun İl Sağlık Müdürlüğü) hukuk birimine ilgili başhekim yardımcısı ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi tarafından bildirimi yapılır.

3- Fiili veya sözel şiddete maruz kalan sağlık çalışanı kişisel olarak da Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan ve 7/ 24 kesintisiz hizmet veren “113” no’lu Beyaz üzerinden Kod danışma hattını arayarak veya internet “Bildirim Formu 1” doldurularak www.beyazkod.saglik.gov.tr adresinden bakanlığa olay hakkında bilgi verebilir. 


EĞİTİM KOMİTESİ

Eğitim Komitesi, Hastanemizdeki tüm eğitim faaliyetlerinin planlanmasını ve eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Sağlıkta Kalite Standartları eğitimleri, Hizmet içi eğitimler, Uyum eğitimleri, Hastalara yönelik eğitimler komitenin görev alanı kapsamında yürütülür.

Komitemiz, Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğünden ilgili yöneticiler, Eğitim Hemşiresi,

Kalite Yönetim Direktörü katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır. Komite üyeleri tarafından, alanlara ilişkin sorunlar ve sorunlara yönelik iyileştirme çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.


TESİS GÜVENLİĞİ KOMİTESİ

Komite Görev alanları; Bina turlarında tespit edilen, hastanemizdeki fiziksel durum ve işleyiş ile ilgili aksaklıklar ve aksaklıklara yönelik gerekli iyileştirmeler, Hastane alt yapı güvenliğinin sağlanması, Kurumda can ve mal güvenliğinin sağlanması, Acil durum ve afet yönetimi çalışmaları, Atık yönetimi çalışmaları, Tıbbi cihazların bakım, ayar ve kalibrasyon planlarını ve kalibrasyonlarının yapılması, Tehlikeli maddelerin yönetimini kapsamaktadır.

Komitemiz, Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğünden ilgili yöneticiler, İSG uzmanı, Teknik hizmet sorumluları ve birim sorumlularının ve Kalite Yönetim Direktörü katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır. Komite üyeleri tarafından, alanlara ilişkin sorunlar ve sorunlara yönelik iyileştirme çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.


İLAÇ YÖNETİMİ EKİBİ

Hastane Yönetimince oluşturulan İlaç Güvenliği Komitesi, İlacın dahil olduğu tüm süreçlerin yönetimi ve bu süreçlerde yaşanan sorunlar aksaklıklar, çözümler ve iyileştirme faaliyetlerinin yürütülmesini sağlar.

Komitemiz, Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğünden ilgili yöneticiler, Eczacı ve Kalite Yönetim Direktörü katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır. Komite üyeleri tarafından, alanlara ilişkin sorunlar ve sorunlara yönelik iyileştirme çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.

BEBEK DOSTU HASTANE KOMİTESİ
Sağlık Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde 1991 yılından beri temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi, desteklenmesi ve geliştirilmesi olan ''Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı'' yürütülmektedir.

Bu kapsamda komitemiz Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlüğünden ilgili yöneticiler, Eczacı ve Kalite Yönetim Direktörü katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır. Komite üyeleri tarafından, alanlara ilişkin sorunlar ve sorunlara yönelik iyileştirme çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.


Transfüzyon Komitesi
Enfeksiyon Kontrol Komitesi
 

EKİPLER
Beyaz Kod Ekibi
Mavi Kod Ekibi
Pembe Kod Ekibi
Kırmızı Kod Ekibi
Nutrisyon Ekibi
Bina Turu Ekibi